Financiranje zaliha – što je to i kako funkcionira?

Bilo da prodajete automobile, vodite trgovinu ili posjedujete restoran, inventar pri ruci je ono što vam daje mogućnost poslovanja—i, u konačnici, povećanje prihoda. No, nažalost, nabava novog inventara nije uvijek tako jednostavna kao klik na gumb. Kada radni kapital ne pokriva troškove, financiranje zaliha daje vam način da kupite nove materijale ili proizvode—bez izlaganja cjelokupnog novca unaprijed.

Ali što je financiranje zaliha? I – konkretno – kako financiranje zaliha funkcionira u vašem poslovanju?

Pronađite sve odgovore koji su vam potrebni i još mnogo toga, kako biste mogli pristupiti kapitalu koji vam je potreban za rast do veličine.

Što je financiranje zaliha?

Jednostavno rečeno, financiranje zaliha je financijski proizvod koji vam omogućuje da iskoristite svoje zalihe kao kolateral za kratkoročni pristup kapitalu. Postoje dvije glavne vrste financiranja zaliha – zajmovi zaliha i kreditne linije zaliha.

Budući da sam vaš inventar funkcionira kao kolateral, nećete morati staviti drugu imovinu da biste dobili sredstva. To znači da ako ne izvršite plaćanje, zajmodavac može zaplijeniti vaš inventar kao plaćanje.

Kako funkcionira financiranje zaliha? Omogućuje tvrtkama da iskoriste vrijednost svog inventara, čak i kada još nije prodan.

Proizvodne i druge tvrtke koje nemaju Funkcije baze podataka e-pošte robu spremnu za kupnju, ali umjesto toga imaju sirovine, također mogu dobiti financiranje na temelju tih sirovina.

Umjesto financiranja pune vrijednosti inventara, zajmodavci će općenito financirati od 50 do 80% ukupnih troškova.

funkcije baze podataka e-pošte

Shvatite financiranje zaliha na primjeru

Pogledajmo primjer iz stvarnog svijeta kako vam financiranje zaliha može pomoći u rastu.

Recimo da ste vlasnik lokalne Élmuwan Bisa Kapanggih Tanda Mimiti trgovine željezarije i kućnih potrepština, a veljača je. Trenutačno stvari idu sporo, ali proljeće je odmah iza ugla. Uskoro će ljudi stajati u redu za kupnju malča, drveća, biljaka i drugih materijala i potrepština za uređenje okoliša.

Ali, budući da ste usred veljače, spore sezone, novčani tok je smanjen, a radni kapital je razdijeljen. Drugim riječima, ne možete si priuštiti kupnju zaliha u količinama koje želite.

Tu dolazi financiranje zaliha. Umjesto da propustite priliku za veću prodaju u proljeće, možete financirati svoje postojeće zalihe kako biste dobili gotovinu. Kada potražnja dostigne vrhunac, imat ćete dovoljno inventara pri ruci da zaradite veliku zaradu i kupite više inventara s tom gotovinom.

Kako funkcionira financiranje zaliha?

U krajnjem slučaju, zajmovi cl lists za zalihe (koji tehnički nisu zajmovi) mogli bi biti razlika između propuštanja i mogućnosti ostvarivanja velike prilike u vašem poslovanju.

Ako se približava vaša prometna sezona i imate priliku povećati prodaju, ali nemate obrtnog kapitala za kupnju proizvoda (ili drugog inventara), tada vam financiranje može dati resurse koji su vam potrebni za to.

Financiranje zaliha moglo bi promijeniti igru ​​za vlasnike malih tvrtki koji su tek započeli put. Ako stigne velika narudžba, a nemate dovoljno zaliha da je popunite, tada možete iskoristiti svoj inventar za kupnju potrebnih materijala. Na taj način možete kapitalizirati na zahtjev umjesto odbijanja narudžbi zbog nedostatka obrtnog kapitala.

Ili, kako biste povećali prodaju tijekom prometne sezone, možete financirati svoje zalihe. To vam omogućuje da dobijete dodatni novac, koji možete koristiti za kupnju dodatnog inventara i, u konačnici, povećanje prodaje.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *