Važnost prehrane u liječenju dijabetesa

Dijabetes je kronična bolest u kojoj tijelo

nije u stanju regulirati količinu šećera (glukoze) u krvi. Postoje dva glavna tipa dijabetesa: tip 1 i tip 2. Kod dijabetesa tipa 1 tijelo ne proizvodi inzulin, hormon koji pomaže u regulaciji razine glukoze u krvi. Kod dijabetesa tipa 2 tijelo proizvodi inzulin, ali ga ne može učinkovito koristiti. Dijeta za liječenje dijabetesa uključuje prehranu bogatu vlaknima, cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem. Održavanje zdrave težine ključno je za upravljanje dijabetesom.
To dovodi do visokih razina glukoze u krvi, što može uzrokovati oštećenje krvnih žila i organa. Simptomi dijabetesa uključuju povećanu žeđ, učestalo mokrenje, zamagljen vid, sporo zacjeljivanje rana i umor. To je ozbiljno stanje koje zahtijeva stalno medicin Popis e -pošte za državu sko liječenje i promjene načina života kako bi se spriječile ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Prednosti prehrane u liječenju dijabetesa

Popis e -pošte za državu

Dijeta za poništavanje dijabetesa ima ključnu ulogu. Uravnotežena i zdrava prehrana pomaže regulirati razinu šećera u krvi, kontrolirati težinu i poboljšati opće zdravlje. No, ovdje su informacije o prehrani za preokret dijabetesa. Sljedeći su načini na koje prehrana može utjecati na dijabetes:
  1. Upravljanje ugljikohidratima: Osobe s  Кога е изгодно да поръчате seo от външни изпълнители? dijabetesom moraju pratiti unos ugljikohidrata i osigurati da konzumiraju pravu vrstu ugljikohidrata. Preporučuju se složeni ugljikohidrati poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, dok bi jednostavni šećeri i prerađeni ugljikohidrati trebali biti ograničeni.
  2. Hrana bogata vlaknima : Vlakna pomažu regulirati razinu šećera u krvi usporavanjem probave i sprječavanjem brzih skokova razine šećera u krvi. Hrana bogata vlaknima uključuje cjelovite žitarice, mahunarke i povrće.
  3. Proteini i zdrave masti: Proteini i zdrave masti pomažu u regulaciji razine šećera u krvi usporavanjem apsorpcije glukoze. Hrana bogata proteinima i zdravim mastima uključuje nemasno meso, ribu, orašaste plodove i sjemenke.
  4. Izbjegavanje prerađene hrane: prerađena hrana sadrži dodane šećere, nezdrave masti i konzervanse koji mogu doprinijeti razvoju dijabetesa. Izbjegavanjem ove hrane osobe s dijabetesom mogu smanjiti rizik od razvoja komplikacija i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje.
Zaključno, dijeta za poništavanje dijabetesa je kritičan faktor. Pridržavajući se zdrave i uravnotežene prehrane, osobe s dijabetesom mogu kontrolirati razinu šećera u krvi, održavati zdravu težinu i smanjiti rizik od razvoja komplikacija.

Koja hrana može pomoći u preokretu dijabetesa?

  • Grah . Pogodni su i za dijabetes i za srce. Oni mogu sniziti razinu šećera u krvi kada su uključeni u dijetu s niskim glikemijskim indeksom, prema istraživanju. Osiguravaju proteine, vlakna i vitamine bez dodavanja zasićenih masti.  big work Grah sadrži ugljikohidrate; jedna porcija škroba jednaka je pola šalice kuhanog graha. Da biste se riješili viška soli ako ste koristili konzerve, ocijedite ih i isperite.
  • Voće s citrusima. Da biste dobili dnevnu dozu vitamina C, žvakajte malo grejpa, mandarina ili naranči. Sadrže puno kalija i za srce zdravog vitamina folata. Radije uzmite cijelo voće nego sok. Sadrži vlakna koja će usporiti probavu i spriječiti skok šećera u krvi.
  • orasi . Prema istraživanju, konzumacija orašastih plodova smanjuje rizik od srčanih bolesti kod osoba s dijabetesom. Kako bi vam pomogli da se osjećate siti i održali stabilnu razinu šećera u krvi, prepuni su proteina, vlakana i zdravih masti. Najmanje tri puta tjedno pojedite šaku orašastih plodova, bilo da više volite kikiriki, bademe ili orahe.
  • Cjelovite žitarice. Potražite riječ “cijeli” u prvom sastojku na etiketi kada kupujete kruh, tjesteninu i žitarice. U usporedbi s rafiniranim ugljikohidratima poput bijelog kruha, cjelovite žitarice sadrže više vlakana. Imaju niži glikemijski indeks od rafiniranih ugljikohidrata, što pomaže u stabilizaciji šećera u krvi. Također sadrže vitamine i minerale, poput magnezija, koji je dobar za srce. Cjelovite žitarice uključuju kvinoju, farro, smeđu rižu i cjelovitu zob.

Hrana se izbjegava kod dijabetesa

Evo uobičajenih namirnica koje treba izbjegavati u liječenju obrnutog dijabetesa:
  1. Hrana s visokim udjelom dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata poput slatkiša, peciva, bijelog kruha i prerađenih grickalica.
  2. Pržena hrana kao što su pomfrit, pržena piletina i krafne.
  3. Hrana s visokim udjelom zasićenih i transmasnoća poput masnog mesa, mliječnih proizvoda s visokim udjelom masnoće i prerađene grickalice.
  4. Hrana s visokim udjelom natrija kao što su obrađene grickalice, konzervirane juhe i umaci.
  5. Prerađena hrana s visokim udjelom umjetnih sladila i konzervansa.
  6. Mliječni proizvodi s visokim udjelom masti poput sira, sladoleda i punomasnog mlijeka.
  7. Alkoholna pića, posebno pivo i slatki kokteli.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *